Skötsel

Klicka på länken för artikel om trimning av irländsk varghund.
Från tidningen, sommarnumret 2020.

Trimning irländsk varghund


Följande artikel om pälsvård och skötsel av irländsk varghund
är skriven av Irene Öhman, 2004.

Inledning:
Först och främst ska man vara införstådda med att varghunden inte är en trimras, man ska INTE strippa av dom all päls, varghunden ska HA sträv täckhår på hela kroppen. DOCK ska man plocka/städa av död risig päls, och på valparna kan man hjälpa till att ”plocka” bort den fällande valppälsen. Och börja med att plocka på hunden redan som valp, det vinner du på.

Några grundläggande tips och råd är att ha; tålamod och vilja, därefter att få hunden att samarbeta och tycka att det är roligt att få bli skött, och ordentliga verktyg som du har i en väska, så du har dom alltid nära till hands när du behöver dom. (Min äldsta kam & sax är 35 år och är fortfarande mina favoriter).
En tät stålkam (gärna två i två olika storlekar) borste klotång, en liten vanlig sax och tandstensskrapa en platt en spetsig..
Man kan även ta till en effileringsax på buken, könet och runt analöppningen.. om hunden är håröm, men bäst blir resultatet med fingrarna, det går med tålamod.
Men var du en gör, klipp ALDRIG hela hunden med maskin, då har du en ”Curling” varghund som dessutom mister sin glans.

Det är den långa spretiga ”döda” pälsen som ska plockas bort, det görs lättast genom att plocka med fingrarna och att använda en mycket tät stålkam ca två gånger i veckan. På så sätt behåller man täckhåret som man ska vara mycket rädd om, använd gärna en borste ett par gånger i veckan också, där fastnar damm och skräp och tunn underull plus att hunden får lite massage samtidigt.
Tar man för vana att använda kam/borste så behöver man oftast bara finputsa hunden på öron, hals och huvudet i samband med utställning.

Badning är det många delade meningar om. Varghunden är en strävhårsras och ska alltså INTE vara mjuk och len att klappa. Jag vidhåller fortfarande att det bästa är att bada en strävhårsras högst tre gånger per år och då menar jag bad med schamponering och ALDRIG tidigare än 3 veckor före en utställning, då det tar ca tre veckor för hunden att återfå sin naturliga strävhet i pälsen. Om man nu inte har en extremt sträv päls på sin hund, dom finns men dom är få, och då kan man tvätta av dom en vecka innan.
Benen magen och skägget kan man tvätta oftare då det är mer utsatt för smuts, skulle man behöva tvätta hela hunden i mellanperioderna använd då kallt/ljummet vatten, torka ordentligt med en ren handduk.. Badar man hunden oftare med schampo då tar man bort det naturliga fettlagret som skyddar hunden. När en hund luktar ”hund” efter ett regn så är antingen hunden smutsig eller så kan det vara så olyckligt att man har badat för mycket och har tagit bort det naturliga fettlagret som ska skydda dom mot väta.. Annat problem som kan uppstå är att huden blir torr och man kan få eksem eller mjäll problem. Har man en hund med mycket mjäll så använd mjällschampo för människor. OBS: att hundar kan utsöndra mjäll vid stress i samband med utställningar/veterinärbesök, det lägger sig som ett ”snöigt” täcke över ryggen, tänk då på att INTE kamma hunden då utan torka med en fuktig trasa medhårs, annars kammar du bara fram mer ”mjäll”. När sen hunden lugnat sig så försvinner det av sig själv.

Ett tips, innan ni börjar, titta på kort av olika varghundar både helbilder och huvud bilder, och varför inte din egna hund fram/bak/sid- och gärna huvud bild, ta både före och efter kort försök att titta på detaljer och helheten av hunden. På så sätt lär man sig att se dom olika typerna också..

Ja då börjar vi nu framifrån och bakåt.. uppifrån och ner..
Ha gärna en stor spegel uppsatt. Så du kan se hela hunden från sida medan du arbetar.

HUVUDET:
Bakom pannluggen och på kinderna plockas långt och lurvig päls bort. Tänk på att lämna kort täckhår kvar.plocka, från ögonbrynen till nackknölen, Pannluggen och skägg borstas framåt, det ska vara lite längre päls där, plocka bort det spretiga som pekar ut..

SKÄGGET:
Behöver daglig tillsyn. Borsta och tvätta regelbundet så att matrester m.m. som har fastnat avlägsnas. Gamla matrester luktar illa och torvar ihop skägget. Tag bort dött/tunt spretigt hår. Skägget ska se välvårdat ut och stämma med ögonbrynets längd.

NOSSPEGELN:
Torkas ren efter maten. Låter man matrester sitta kvar så kan svamp infektioner utvecklas. Plocka bort överflödigt hår på nosryggen ”spegeln” det ska vara fri sikt från ögonen utöver nosen. Tänk på om du har en hund med lång tunn nosspegel så måste du spara lite mer hår än på en hund med kort nosrygg där du istället måste tunna ut mer för att få ett korrekt synintryck. (gäller utställnings hundar)..

ÖRONEN:
Ska hållas rena inuti. Det långa håret i örat plockas bort så att man håller smuts/infektioner borta. Lukta gärna i dom, luktar det illa eller är kletigt så har hunden troligtvis drabbats av öroninfektion.
På ut sidan av öronen plockas överflödig päls bort så att öronen kan ligga korrekta. (Viktigt i valp åldern). Öronen skall vara släta och lena och de plockas gärna var 14 dag

TÄNDERNA:
Blir lätt gula av torrfoder, så tag en dag i veckan för tandborstning och gärna en tandskrapning vid behov för att förhindra onödigt tandsten som luktar otroligt illa.
En tandskrapa är inte svår att hantera och den är inte plågsam för hunden (om man gör det rätt) använd en platt tandskrapa. Skrapa FRÅN tandroten och NER mot tandspetsen, tand för tand, använd gärna en spetsig skrapa mellan tänderna också. Tvätta sedan bort blod och skraprester med en bomullstuss indränkt i 1% väteperoxid lösning på tandköttet för att förhindra infektion. Låt hunden få gnaga på ett stort oxben det håller även hundens tänder i trim. OBS om hunden ändå luktar illa i munnen så kan det komma från mage och tarm eller halsen. Tänk på att även en hund kan få tandvärk och kan behöva en tandläkare.

HALSEN:
Skall hållas kort, dock ej så kort att enbart underullen är kvar. Det sträva täckhåret ska vara kvar. För mycket hår på halskragen kan göra att öronen inte kan lägga sig som dom ska. halskragen ska också hållas kort och där kan pälsen sitta som berg om hunden dagligen bär halsband som sliter på pälsen. Så ta god tid på dig där och ge inte upp, (fall inte för frestelsen att köra in en effileringssax, då kan du aldrig mer plocka där sen). Man plockar halsen ner till *”knappen” på bröstet. Man plockar så att övergången mellan hals och övrig kropp blir fin gämn och fin. En för hårt plockad hals kan få hela hunden att se obalanserad ut.
*= bröstbenet

ÖGONEN:
Granska ögonen så att dom inte är röda/irriterande och vattniga. Plocka bort irriterande hår runt ögonen.

FÖRBRÖSTET:
Plockar man så att man får bort alltför långt päls. OBS: här ska håret vara lite längre än den övriga pälsen. Tänk på övergången mellan hals och förbröstet. Så var försiktig, titta, plocka, titta osv tills du tycker att det stämmer med hals och huvud och övriga kroppen.

NACKEN & RYGGEN:
Här kan pälsen bli lång och vågig och ge ett alltför överbyggt intryck.
Börja vid huvudets slut och där nacken börjar, plocka försiktigt bort allt långt och spretigt hår fortsätt sedan över länden och ned på sidorna. Arbeta alltid framifrån och gå bakåt. utställnings tips; om man har en hund med svankrygg spar lite mer päls precis i svanken eller om hunden karpar så tar du istället bort mer päls.
Rygglinjen skall från sidan sett se jämn och fin ut och den skall överstämma med helheten av hunden..

MAGLINJEN:
Skall hållas jämn och snygg och man får ej överdriva buklinjen för hårt, det skall inte se ut som på en greyhound eller hjorthund. En varghund skall vara mer fylld och mer längd i buklinjen.

BENEN:
Benhåret kan man jämna till och plocka bort dött och överflödigt hår. Armbågen ska inte ha någon tuss, utan den plockas bort helt. Tänk på att inte plocka bort ALLT benhår, för benhår är snyggt om det är välskött.

LÅREN:
Låren kan behövas plockas ur i mellanåt så att hunden inte får ”långa byxor” vilket får hunden att se rak ut i stället för långa fina vinklade ben. Plocka både på sidan och framförallt bak på hunden, där dom kan se bedrövliga ut. Glöm ej insidan av låret men ta det varligt för hunden kan vara håröm där..

HALSVINKELN:
När du plockat låret, fortsätter de ner mot hasvinkeln som plockas på samma sätt, fast här ska du plocka en aning mer på framsidan och spara mer bak på hasen, allt för att få fram en ”bättre” hasvinkel.

TASSARNA:
Gå sen ner till tassen som ska vara rund och sluten.
Varken inåt- eller utåtvridna, tårna skall vara väl välvda och slutna med böjda starka klor. Hasen: Tag bort dött spretigt hår och forma den, här kan man använda effileringsaxen. Du ska ha samma pälslängd här som på hasvinkeln.
Utställningstips: om hunden har en lös eller harformig tass, så spar mer päls så att du kan forma till en mer välvd tass.
Är den utåt- eller inåtvriden så spar du mer päls på den felande sidan och tar bort mer på den andra, men kom i håg att hunden fortfarande har ett detaljfel om inte domaren synar din bluff.
Håret mellan trampdynorna ska klippas ur ordentligt så att tassen har en chans att sluta sig och hunden slipper halka som på tofflor. Glöm inte att se om trampdynorna, smörj dem om de är torra, det går bra med vanlig oliv/matolja om man inte har nått annat, tänk på att låta det torka in först innan du släpper i väg hunden.
Skulle hunden ha sprickor trots att du smörjer så kan det bero på A- och D- vitaminbrist.

KLOR:
Långa klor ger spretiga tassar och det är svårt att få dom korta igen.
Klipp klorna 1 gång vecka, har man en hund som bara vägrar, prova att fila med en/två olika filar istället, det tar en liten stund i början men det kan det vara värt om det står mellan bråk eller sövning, till slut så går det nästan lika fort som att klippa.
Skulle man klippa i pulpan och du inte har blodstopp hemma så går det lika bra med potatismjöl..

SVANSEN:
Svansfästet har en förmåga ibland att se ut som en stor knöl och det är otroligt fult. Bort med allt spretigt och dött. Glöm inte undersidan också, varghunden ska INTE ha någon fana som golden retriever, utan den ska vara stor och kraftig med lika lång päls som på övriga kroppen.

När du ser hunden från sidan ska du kunna följa en linjeström från huvudet, nacken ryggen, länden och ned till korset och svansroten
Där vid svans fästet ska ingen stor knöl förekomma utan du ska fortsätta se linjen ända ner till svanstoppen.

PENIS/VAGINA OCH ANALÖPPNINGEN:
Håll pälsen ren och kort så att det inte samlas bakterier.
Hanarna kan lätt få förhudskatarr, tikarna flytningar, urinen ska inte lukta starkt. Om hunden börjar småkissa inne och kissar många gånger på en rastning, och börjar lukta starkt och surt, då har man säkerligen en urinvägsinfektion på gång, måste behandlas omgående, en långvarig infektion kan påverka njurarna.
Tips: har man en hund som ofta råkar ur för urinvägsinfektioner så kan man ge den extra C-vitaminer dagligen för att få upp surhetsgraden i urinen.

Analöppningen hålls ren genom att klippa runt öppningen och under svansroten som ligger mot öppningen, det är inte sällan man stöter på bajs där och det är en styggelse och inte trevligt för hunden. Har man otur så kan det bli frätskador på huden med en onödig infektion som följd..
Skulle det lukta illa, ”ruttenfiskdoft” ,så kan det bero på analsäcksinflammation. Analsäckarna sitter på varje insida av analöppningen och dom töms automatiskt när hunden bajsar. Ibland kan det bli stopp i systemet och då kan man behöva ha hjälp av en veterinär som tömmer och behandlar säckarna. Ett annat symtom är att dom kan svullna upp runt öppningen och hasar runt på ändan. Ser rätt roligt ut, men tänk på att syftet är att tömma säckarna och det kanske inte är så lyckat på fin mattan.

Lycka till nu, ta det bara lugnt och ta tid på dig, man behöver inte fixa allt på en dag utan ta den tid det tar så ska du se att det går bra. Glöm inte spegeln den är guld värd.

© Irene Öhman