Info från SKK

På ett direktsänt webbinarium den 4 april kommer Katja Nilsson, forskare vid Institutionen för husdjursgenetik SLU, att berätta om vad vi vet om den genetiska bakgrunden till rädsla hos hund.

Webbinariet är kostnadsfritt och öppet för alla medlemmar. Det vänder sig i första hand till uppfödare men är säkert intressant för alla hundägare. Vi vill gärna ha er hjälp att sprida informationen till era medlemmar. Texten nedan kan ni använda för en nyhet, ett Facebookinlägg eller mejlutskick.

Vill du lära dig mer om rädsla hos hund och hur arv och miljö spelar in? Då ska du delta på webbinariet torsdag den 4 april.Det här webbinariet med Katja Nilsson, forskare vid Institutionen för husdjursgenetik SLU, kommer att handla om vad vi vet om den genetiska bakgrunden till rädsla, hur ärftligt det är och hur vi kan hantera rädsla i praktiskt avelsarbete – exempel kommer tas från både hund och andra djurslag.

Efter föreläsningen har du möjlighet att själv ställa frågor till Katja och få svar direkt.

Webbinariet är kostnadsfritt och sänds via Zoom.

✅ Var? Distans via Zoom

✅ När? 4 april 19.00

Läs mer på www.skk.se/webbinarium


På SKK finner du många olika intressanta webbinarium. Här är schemat för våren 2024:

4 april,  Rädsla – arv eller miljö? Vikten av god vardagsmentalitet hos olika kategorier av hundar.
Hundar används för många olika syften i samhället – som tjänstehundar inom till exempel polis, militär eller sjukvård, för jakt, vallning, vakt eller tävling. De allra flesta hundar tjänstgör dock i huvudsak som älskade sällskapshundar.

Gemensamt för alla hundar, oavsett användningsområde, är att de behöver fungera väl i relationen tillsammans med sina ägare och fungera väl i miljön de lever i. Överdrivna rädslor kan ställa till problem i båda dessa aspekter.

Det här webbinariet med Katja Nilsson, forskare vid Institutionen för husdjursgenetik SLU, kommer att handla om vad vi vet om den genetiska bakgrunden till rädsla, hur ärftligt det är och hur vi kan hantera rädsla i praktiskt avelsarbete – exempel kommer tas från både hund och andra djurslag.

18 april, Kastrering – substitut för uppfostran?
Under kvällens föreläsning kommer du att få ta del av den senaste forskningen inom kastrering av hund. Vad händer i hundens kropp vid en kastrering? Är kastrering en lösning när en hund har beteendeproblem?

Svaren på dessa frågor och många fler får ni av Patric Ragnarson som är kvällens föreläsare. Patric är legitimerad djursjukvårdare med 34 år i branschen och har arbetat på både stora och små kliniker. Han föder upp hundar och katter och är även exteriördomare för ett 60-tal hundraser. 

2 maj, Ge valpen en bra start
Fysisk aktivitet och motion är viktigt för att få friska växande hundar! Men en spridd rädsla om att valpar är ömtåliga och måste skyddas under tillväxten har gjort att myter som den så kallade ”aktivitetstrappan” har spridits. Föreläsningen kommer ta upp vilken forskning som finns på motion av unga hundar och vad den visat. Vad vet vi om hur långa promenader man kan gå med en valp? Leder motion och träning av unga hundar till skador på lederna? Ta tillfället i akt och lär dig mer om rörelseapparatens utveckling, tillväxtsjukdomar, ledskador och motion av valpar. Veterinär Sara Molin föreläser och svarar på dina frågor.

14 maj, Vad är skillnaden mellan inkorsningsprojekt och blandrasavel?